Recenzie - ,,Șapte flori erotice” de Sergiu Someșan

Titlu: Șapte flori erotice
Autor: Sergiu Someșan
Disponibilă aici.
Spre deosebire de Carte de magie (recenzie aici) sau Să n-o săruți pe Isabel (recenzie aici), Șapte flori erotice nu are nimic fantastic în ea, poate doar unele pasaje mai... diferite.

La început, titlul m-a făcut să mă gândesc la 50 Shades varianta românească, dar nu a fost chiar așa. În carte, este prezentată viața protagonistului, fiecare femeie reprezentând câte o etapă în maturizarea lui. El trece în șapte capitole de la naivitate, la maturitate, fiecare femeie ce apare în viața lui formându-i caracterul.

1. Viorica
Aici este prezentată copilăria protagonistului. Cum iubirea pentru el a rămas o taină și singura privire a unei femei atrăgătoare îi ia mințile. Viorica este o profesoară cu o înfățișare aparte față de care se simte atras. Pasajele cu bunicii sau împrejurimile mi s-au părut obositoare.

2. Delia
Fata căreia trebuia să îi țină companie este diferită în ochii lui, însă, din păcate, ea nu a avut un impact prea mare asupra lui.

3. Lăcrimioara
Dintr-o dată, personajul principal este un mare don juan. Lăcrimioara este o fată ce îi cam scapă printre degete, dar nu se lasă bătut.

4. Rozi
Protagonistu este de acum adult, redactor. Ca în zilele noastre, apare iubirea pe interes și aici intervine Rozi - tânăra care ar face orice pentru a-și publica poeziile, iar soțul ei nu reprezintă un impediment.

5. Panseluța
Fata întâlnită în tramvai îl face se înțeleagă dragostea la prima vedere.

6. Narcisa
Protagonistul devine un om al străzii și părerea mea e că Narcisa nu e prea pusă în evidență.

7. Brândușa
Spre deosebire de Narcisa, aici legătura dintre el și Brândușa este pusă în evidență.

Per total, este o lectură interesantă și ușor de parcurs. Ceea ce m-a făcut să îi dau 3/5 cărți la puterea a doua este că m-am cam simțit ca în Amintiri din copilărie. Descrierea mediului, a vieții la țară mi s-au părut fără rost. S-ar putea să fie vina mea, nu sunt genul care să agreeze descrierile. Parcă în carte este prezentată iubirea din trecut.

Citate preferate:
-Ce-i? a întrebat ea și cu ocazia asta am aflat cum sună glasul îngerilor.


Abia mult mai târziu m-a lămurit Rilke că ,,cele mai multe întâmplări sunt inexprimabile și au loc într-un spațiu în care nu a mai călcat niciodată vreun cuvânt”. Ei bine, în noaptea aceea, în ciuda multelor cuvinte spuse, între noi nu a călcat nici unul din cuvintele cunoscute de mine.



Cum fugea către cer a plopului subțire

Nu ne mai cheamă astăzi pe-amândoi
Ia-ți, fată, partea ta de fericire,
Dă-mi pumnul meu de suflet înapoi...


Puteai fi tu în locul lui!

Oare aș fi putut?

CALIFICATIV:
3/5 cărți la puterea a doua

Pe data viitoare,


Postări populare de pe acest blog

Romanul universal al iubirii - „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” de Camil Petrescu

Povestea lor, povestea ta, povestea noastră - „Enigma Otiliei” de George Călinescu

Poezia - cea mai profundă formă de exprimare a iubirii - „Departe de mine. Departe de tine” de Flavius Simion (prerecenzie)